Muhtemelen daha önce adını hiç duymadığınız PCV valfi nedir? PCV valfi ne işe yarar? PCV valfi arızası belirtileri ve nedenleri nedir gibi sorulara yanıt arayacağız.
PCV valfi daha önce hiç duymamanıza rağmen bir otomobilin motoru için çok önemli bir parçadır. Aslında aracınızın filtre ve cam silecekleri gibi PCV valfinin de rutin olarak değiştirilmesi gerekmektedir.
Aracınızın motorunda yakıt yandığı zaman içerisinde bir takım gazlar oluşur. Bu gazların bir çoğu egzoz sistemi tarafından dışarı atılırken, küçük bir kısmı pistonların altına giderek kartere ulaşır. Bu gaz motor yağı ile karıştığı zaman tortu oluşmasına ve zamanla korozyon oluşturarak motor parçalarına zarar verebilir. Karter içerisine sızan gazlar basınç oluşturup contaların patlamasına , zarar görmesine ve aracınızda yağ sızıntılarına neden olabilmektedir.
Motordan çıkan gazların yaklaşık yüzde 70’i yanmamış yakıttan oluşmaktadır. Eski model araçlarda bu gazlar karterden atmosfere tahliye edilirdi. Ancak 1970’li yıllardan itibaren tüm dünyada bu gazların atmosfere salınması yasaklanmaya başladı. Üreticiler de bu gazları yeniden yakıp dönüştürmenin yolunu aramaya başladılar. Karter içindeki gazları tekrar yanma odasına gönderen PCV valfinin (uzun adıyla pozitif karter havalandırma sistemi) üretilmesi bu sayede oldu.
PCV valfi görevi : PCV valfi, kartere bağlı tek yönlü bir valftir. Karterde bulunan gazlar valf yoluyla çıkar ama PCV tek yönlü olduğu için tekrardan içeri giremez.
Atık gazlar zamanla PCv valfi üzerinde yapışkan hale gelen tortular bırakır. Bu nedenle ara sıra değiştirilmesi gerekmektedir. PCV valfi ucuz bir parça olmasına rağmen pahalı sonuçlar doğurabilir.Her 3 yıl ya 60 bin kilometrede bir değiştirilmesi önerilmektedir.
Karterdeki temiz hava sirkülasyonunu sürdürmek için PCV sisteminde , kartere temiz hava girmesine izin veren bir havalandırma borusu vardır ve hava filtresinden süzülme sağlar.Bazı araçlarda ise sadece PCV valfine giden havalandırma borusu bulunmaktadır.
Uygulamada çeşitli tasarımlar bulunmaktadır.Bazı araçlarda Pcv valfi bulunmayabilir.Bu tip araçlarda karter havalandırması sadece hat üzerindeki bir buhar – yağ ayrıştırıcısıyla sağlanır.Bazı araçlarda hem pcv valfi hem de yağ ayrıştırıcı sistem (kutu) bulunabilmektedir.Bazı araçlarda da yağ ayrıştırıcı külbütör kapağının içinde bulunur ve çıkışında pcv valfi vardır.Bazı eski karbüratörlü motorlarda hortumun içerisinde basit bir tel sargıyla bu ayrıştırma işlemi gerçekleştirilir.Böylece hava emiş kanalının aşırı yağlanması engellenir.
PCV Valfi Arızası Belirtileri
PCV valfi arıza yapmasının dışında genelde sıkışır ve sıkışma açık veya kapalı pozisyonda olabilir. Şimdi her iki durumdaki PCV valfi sıkışmasının belirtilerine bir göz atalım.
1- Kapalı Vaziyette Sıkışan PCV Valfi Belirtileri
- Motor iç basıncında artma
- Bir veya daha fazla yağ keçesi veya contasından yağ sızıntısı
- Motor içerisinden ıslık ve uğultu sesi gelmesi
- Motor içerisinde çamurumsu birikinti olması
- Rölantide dalgalanma
- MAF sensörü arıza kodları vermesi
- Oksijen sensörü arıza kodları vermesi.
2- Açık Konumda Sıkışan PCV valfi Arızası Belirtileri
- Rölantide dalgalanma
- Fakir hava/yakıt karışımı
- PCV valfinde veya motor hava hortumlarında yağ kalıntısı
- Motorun yağ yakmaya başlaması
- Sabahları motorun zor çalışması
- Egzozdan siyah duman çıkması
- Buji uçlarının yağlanması
Valfin çalışmasının kolay anlaşılabilmesi için 3 temel başlık durumu özetleyebilir
1) Rölanti durumu/gaz pedalına basılmayan durum: Motor rölantide çalışırken, gaz kelebeği neredeyse kapalı olduğundan, emme manifoldunda vakum maksimumdur. Devir ve yük de düşük olduğundan, kartere gaz kaçağı da minimumdur, yani kaçak gaz (blow by) ve karter basıncı çok azdır. Bu durumda pcv karter havalandırma valfi çok az açık veya kapalı konumda olacaktır. Valfdeki yay ve plancır mekanizması buna uygun olarak tasarlanmıştır.
2) Orta yükte, normal sabit hızda sürüşte, pcv valfi orta açıklıkta olacaktır.
3) Motor devri yükseldiğinde, tam gaz yapıldığında, motorun yükü arttığında, emme manifoldu vakumu iyice azalır, kartere kaçak yapan gaz miktarı artar ve karter basıncı yükselir, bu durumda pcv valfine emme manifoldundan etki eden vakum da çok azdır, böylece valf tam açılarak kaçak gazların emme manifolduna geçmesini sağlar.Motor stop edilince (çalışmıyorken) havalandırma valfi kapalı konumdadır, gaz geçişine izin vermez.Pcv valfi, gaz geçişi kontrol edip ayarlarken, emme manifoldundan supap kapağına gaz geçişini (geri tepme-erken ateşleme durumunda) engellemiş de olur.